Pastorale sectie Nieuw-Rijswijk

 

Over de kunst van het-niets-doen

niets doen
De zomerperiode nodigt ons uit om ons tempo wat te verlagen. Het warmere weer, alles wat groeit en bloeit…. Toch is het voor de mens van nu nog helemaal niet zo makkelijk om dat ook werkelijk te doen. Sommigen van ons gaan op vakantie. Is dat dan een periode van niets-doen? Nee, vaak helemaal niet. De voorbereiding levert soms veel stress en extra werk op. En als we op de vakantieplek zijn aangekomen kan het ook nog moeilijk zijn om werkelijk tot ontspanning te komen. Want er valt zoveel te zien en we willen toch wel alles uit die paar kostbare weken vakantie halen. En ook als we thuis blijven spannen we ons vaak hevig in om van de vakantie een unieke periode te maken. De kunst van het niets doen is overgewaaid uit het oosten en wordt door ons westerlingen vaak verkeerd begrepen. Het betekent namelijk niet passief zijn. Het is niet de luie mens lang uitgestrekt op de bank die nergens zin in heeft. De kunst van het niets doen heeft te maken met het aan je laten gebeuren. Opnieuw gaan beseffen dat je onderdeel bent van een groter gebeuren dat ‘schepping’ heet. Het is stilstaan en leren genieten van wat is. De boom voor het raam die een ongelofelijke schoonheid uitstraalt. Het riet langs de waterkant. De verse aardbeien met slagroom. De wederzijdse glimlach van een onbekende en jijzelf in het voorbij gaan. Het is ook van jezelf mogen genieten en van de mens die jij geworden bent. Niet omdat je volmaakt bent en zo geweldig presteert. Maar omdat je met verwondering mag beseffen dat ook jij deel uitmaakt van die prachtige schepping die zich nog almaar ontwikkelt. Niets daarin is volmaakt, en ook jij als mens niet. Je hebt je fouten en gebreken. En je mag je leven lang eraan werken een liefdevoller mens te worden. En dat mag je in ontspanning doen omdat het leven aan jou gebeurt. Omdat de Heilige Geest in jou je vormt naar Gods beeld terwijl je slaapt! Als je dat beseft kan er onder alles wat moet gebeuren en wat het leven van ons vraagt een diepe ontspanning groeien. En ook wat humor: al dat geploeter, ik heb het toch niet in de hand, dus laat ik het maar loslaten. En dan kun je als mens ook makkelijker zomaar eens stil staan en het leven aan je laten gebeuren. Een leerling in zen-meditatie kreeg van zijn coach de opdracht om iedere dag onderweg in de auto van werk naar huis tien minuten bij een parkeerplaats langs de snelweg te stoppen. En daar op een bankje te gaan zitten en niets te doen. Het kostte hem ontzettend veel moeite. De gedachten raasden door zijn hoofd, allerlei ongewenste gevoelens kwamen naar boven. Maar hij hield vol. En in de loop van weken, maanden kwam zijn geest tot rust en werden die tien minuten langs de snelweg van grote waarde voor hem. Het leven is te mooi om er als een blind paard doorheen te jakkeren. Laten we deze zomer het niets-doen oefenen en werkelijk genieten!

In de kerk aanwezig en pastoraat

handenHet is op pastoraal gebied een zeer druk seizoen geweest. Met veel bezoeken en ook een constante stroom van bezoekers op de dinsdagmorgen in de kerk. Mensen zijn heel verrast over de vernieuwde predikantskamer die nu de uitstraling van een gezellige huiskamer heeft, met een rustgevende uitwerking. Ook de meditatiegroepen, de rouwgroep en andere kleine groepjes hebben er dit seizoen met veel plezier gebruik van gemaakt.
In de maanden juli en augustus zal ik niet standaard op de dinsdagmorgen in de kerk aanwezig zijn.
Maar wel op verzoek. Verder kunt u altijd om bezoek vragen bij u thuis. Of het een ander namens u laten vragen. Verder is het heel belangrijk dat we juist in deze zomerperiode als leden van onze geloofsgemeenschap elkaar een beetje in het oog houden. Voor veel mensen is de zomerperiode helemaal niet zo fijn. Omdat familie vaak ver weg op vakantie is en bij een slechtere gezondheid het warmere weer juist een belasting kan zijn. Wat heerlijk als er dan eens iemand naar je vraagt en jou ziet. Iedereen wens ik een zomerperiode waarin het genieten en het heerlijke niets-doen niet zal ontbreken!

Graag tot ziens, thuis,
onderweg of in de kerk,
hartelijke groet
ds. Susan Karreman