Rondje in de Oude Kerk

Zo maar een rondleiding

Op een mooie, hete zaterdag verwisselden drie spontane, maar wel wat drukke jongetjes, waarschijnlijk uit groep 8, het wat te hete, drukke marktterrein voor de hoge, koele Oude Kerk.

Onze Femke kreeg ze in rustiger sferen en warempel deze knullen waren geïnteresseerd. Eén van hen was wel eens in een kerk geweest, dus dat was een goede binnenkomer. Femke vertelde vooral over de mooie dingen, die deze jongens zelf in de kerk moesten ontdekken.

RCE

De hoogte van de kerk, de lange orgelpijpen, de grafstenen met ouderwetse letters en het oude kerkhof achter de kerk kregen de volle aandacht van de intussen afgekoelde heren.

De jongens hielden Femke aardig bezig, maar daar zijn de rondleiders toch voor?

Het fratsenkopje, links in de hoek van de koffieruimte, gaf aanleiding, dat er spannende fantasieverhalen uit de jongensbreinen ontsproten.

De Statenbijbel in het koor werd alom bewonderd en riep veel vragen op, die Femke aanspoorden om nog meer over dit belangrijke boek (eigenlijk boeken) te vertellen. De heren gingen met een voldaan gevoel en een hoofd vol kennis weer de hitte in.

Na een tijdje zag Femke één van de jeugdige bezoekers weer terug in de kerk. Wie had hij meegenomen? Inderdaad, zijn moeder. Hij had geen rondleider meer nodig, want hij kon het nu zelf allemaal vertellen. Een rondleider in de dop.

De Oude Kerk in Rijswijk staat parmantig op een strandwal in Rijswijk. Deze kerk is van mei tot en met eind september op bepaalde dagen en tijden voor u open. U kunt dan binnenlopen, om even tot bezinning te komen, een kaarsje te branden of met een deskundige rondleider de kerk beter te leren kennen.

Tevens exposeert de schilderes, Juliana van Eijken, vanaf 4 juni, de hele genoemde periode een gedeelte van haar prachtige oeuvre. Op zaterdagen is de ingang van de Oude Kerk wat moeilijk te vinden. Let op het bord, dat op het pleintje bij de boom staat. Als u enthousiast bent geworden, kom dan gerust eens langs en wilt u misschien zelf wel rondleider worden.

Iedereen is van harte welkom!

Openingstijden Oude Kerk:

Woensdag van 12:00-14:00 uur, zaterdag van 12:00-15:00 uur

Inlichtingen: Arie van den Bor, tel. 070-8891167