Orgel Nieuwe Kerk

Op 21 september 2004 werd opdracht verleend tot overplaatsing van het Leeflang-orgel (1992/1993) van de Johanneskerk naar de Nieuwe Kerk van Rijswijk (de voormalige Licht-der-Wereldkerk). RWlichtderwereld-768x1101Het unanieme advies van de orgelcommissie onder voorzitterschap van de heer F.Th. Kremer werd aldus opgevolgd. De klus werd geklaard door Orgelmakerij gebr. Reil te Heerde die thans ook dit orgel in onderhoud heeft.
De Protestantse Gemeente Rijswijk kan zichzelf van harte feliciteren dat dit alom gewaardeerde instrument hierdoor behouden blijft voor Rijswijk. De orgelcommissie en niet in de laatste plaats de organist zijn zeer verheugd over dit feit!
Het Leeflang-orgel is in de plaats gekomen van het D.A. Flentrop-orgel (1968). Het Flentrop-orgel is nu te horen in de Dordogne (Frankrijk). Om precies te zijn in St. Sulpice de Roumagnac.
Het Leeflang-orgel is in december 2004 in gebruik genomen. De ‘technische’ overplaatsing begon zoals hierboven geschreven op dinsdag 26 oktober. In de week van 1 november werd het orgel weer opgebouwd. Zondag 7 november stond het er voor het oog al bijna in z’n geheel, maar de pijpen lagen toen nog merendeels op het podium. Deze konden daar acclimatiseren. Hout en andere materialen konden dan ‘tot rust komen’ alvorens de intonateur aan het werk ging. Vervolgens werden de overige pijpen teruggeplaatst in het orgel waarbij ze stuk voor stuk op intonatie (zeg maar: klank) werden nagelopen. dhr. Jan Koelewijn begon daarmee op 24 november.

orgelNK-183x300

Hij heeft het orgel in 1993 in de Johanneskerk ook geïntoneerd. Leeflang Orgelbouw was toen nog een zelfstandig bedrijf. Het bedrijf is een aantal jaren later, omdat er geen opvolger was binnen het bedrijf, overgenomen door Orgelmakerij Reil te Heerde.
Kijk ook voor afbeeldingen en disposities van de genoemde orgels op de site van de Haagse Orgel Kring (orgels in de regio).
Deze pagina is gemaakt door de organist en is ook terug te vinden op zijn website: meijermuziek.nl