Geschiedenis Oude Kerk

Historische dorpskerk met toren. Vroeger gewijd aan St. Bonifatius.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde kerk. Driebeukig schip, koor XV. Westtoren met hoge spits (1681) in beginsel 15de eeuw; aan noord- en zuidzijde tegen de kerkkapel aangebouwd. N. zijde sacristie. Boven beide ingangen en deur consistoriekamer, beeldhouwwerk. Inwendig 17de eeuws meubilair. Eikenhouten klokkenstoel met gelui bestaande uit twee klokken van M. en C. Fremy, 1681, diam. resp. 98,8 cm en 74,2 cm. In de torenomgang mechanisch smeedijzeren torenuurwerk van Libertus v.d. Burg, 1682. Op de toren is een iets oost-afwijkende metalen zonnewijzer bevestigd.

Orgels

Hoofdorgel

Het hoofdorgel is gebouwd door J. Reichner in 1786. Oorspronkelijk had het orgel alleen een hoofd- en rugwerk. In 2011 / 2012 heeft firma Flentrop het orgel uitgebreid met een zelfstandig pedaal. Het pedaal is geplaatst in een vrije ruimte boven het orgel.

Koororgel

Het koororgel is gebouwd door H. Winkelman in 1968 voor de Verzoeningskerk in Rijswijk. Hierbij werd gebruik gemaakt van oud pijpwerk, men vermoed dat het pijpwerk afkomstig is van de orgelbouwer Hess. Sinds 1974 staat het koororgel in de Oude Kerk van Rijswijk.

 

Lees ook: Historie Oude Kerk