Nieuwsbrief 39 d.d. 13 september

AAN: de gemeenteleden van de Protestantse Gemeente Rijswijk
Deze tussentijdse en wellicht onverwachte nieuwsbrief is geen algemene of pastorale nieuwsbrief, maar een diaconale nieuwsbrief van onze kerk in Rijswijk. Bij uitzondering gebruiken we deze brief om u als kerkelijke gemeenteleden in dit bijzondere geval snel te kunnen bereiken.

Vanmorgen in de Nieuwe Kerk en Oude Kerk was de diaconale collecte bestemd voor vluchtelingen en met name voor noodhulp op Lesbos, waar het enorme vluchtelingenkamp Moria een paar dagen geleden door brand is verwoest. Circa 13.000 vluchtelingen op het eiland hebben geen onderkomen en nauwelijks hulp: met hun schamele bezittingen bivakkeren ze op straat en zijn overgeleverd aan de noodhulp ter plaatse, die moeizaam op gang komt. De situatie is ongelooflijk schrijnend, voedsel en water zijn schaars en medische hulp is slechts beperkt beschikbaar omdat ook veel medische voorzieningen door de brand zijn verloren gegaan. U kent de schokkende beelden vanuit de media.

Vanuit de Diaconie van onze kerk is, naast de opbrengst van de collectes, al een groot bedrag over- gemaakt naar Stichting Because We Carry, die ter plaatse hulp en ondersteuning biedt. We kennen deze organisatie mede door ons gemeentelid Thea van Unen, die op Lesbos tussen de vluchtelingen heeft gewerkt en die vorig jaar al een bevlogen oproep heeft gedaan voor hulp bij een diaconale presentatie in onze kerk. Maar vooral nu, op dit moment, is verdere hulp dringend noodzakelijk.

De Stichting Because We Carry is op dit moment begonnen met een spoedactie voor het verzamelen van slaapzakken voor de vluchtelingen, die nu massaal langs de weg onder de blote hemel verblijven. Slaapzakken zijn zacht om onderweg op te zitten, warm om bij koude wind om je heen te slaan, van groot belang om de nacht door te brengen. Juist daarom wordt gevraagd om goede slaapzakken: zo mogelijk thermo-slaapzakken met capuchon, liefst nieuw of zo goed als nieuw, fris en brandschoon. Opgerold en gebonden met een stevig lint of touw, liever geen hoes of plastic zak (die gaat op Lesbos verloren). Ook vanuit onze Protestantse Gemeente Rijswijk ondersteunen we deze spoedactie!

Wilt u een of meerdere slaapzakken (bijna nieuw, fris, schoon) beschikbaar stellen, dan wordt dat door Because We Carry enorm gewaardeerd. Slaapzakken kunnen op dinsdagmorgen 15 september en woensdagmorgen 16 september tussen 09.00 en 12.00 uur worden gebracht naar de Nieuwe Kerk aan de Steenvoordelaan. Daar worden ze op dinsdag en woensdag verzameld in een van de zalen. Op woensdagmiddag 16 september verzorgt Thea van Unen het transport naar een centrale locatie in Zuid-Holland, donderdag gaan alle slaapzakken vanuit de centrale locaties in alle provincies naar het verzamelpunt op het vliegveld, vrijdag vertrekt een vliegtuig met alle slaapzakken naar Lesbos.

Mocht u geen slaapzak beschikbaar hebben, maar wel willen bijdragen, dan kan dat door online een slaapzak te bestellen en deze op de genoemde centrale locatie in Zuid-Holland te laten afleveren.
Je zaak voor elkaar BV t.a.v. Because We Carry
Ambachtweg 12
2841 LZ Moordrecht
Doet u deze bestelling dan wel uiterlijk deze maandag, om tijdige aflevering te kunnen realiseren.

Van harte hoopt onze Diaconie dat u deze spoedactie van Because We Carry voor de vluchtelingen van het verwoeste Kamp Moria op Lesbos wilt ondersteunen. Hartelijk dank voor uw hulp! En we danken ons gemeentelid Thea van Unen voor haar actieve rol bij deze actie!

Met een vriendelijke groet op deze prachtige Startzondag,
Huibert van Eijsden
Scriba Kerkenraad