Fietsclub

Met de Fietsclub naar Bunnik

Op dinsdag 2 augustus ging de fietsclub naar Bunnik. Wim van Aalst had voor ons een geweldige tocht voorbereid. We kregen een geweldige ontvangst bij Toos en Wim, koffie met appeltaart (appeltaart is een soort drug voor ons, zonder komen we niet op gang). Het was inmiddels alweer twee jaar geleden dat we de omgeving van Bunnik onveilig maakten. Toen had Wim een geweldige tocht uitgezet in een bosrijke omgeving. Nu ging de tocht langs boomgaarden.
fietsers (vergroot)
Op de foto staat de club bij een replica van een Romeinse wachttoren. We volgden zowel de Limes als de Hollandse Waterlinie met haar vele forten. Uiteindelijk kwamen we op de Lekdijk terecht en vervolgden we onze tocht langs het Amsterdam-Rijnkanaal waar we gelegenheid hadden om een pauze in te lassen. Van hieruit vervolgden we onze route weer richting Bunnik voor een happy hour.
fietsers in rust (vergroot)

Ook dit werd weer voortreffelijk verzorgd door Toos en Wim. Zowel deze tocht als die in 2020 was ruim 40 km. De dag eindigde bij het pannenkoekenrestaurant op het landgoed Rijnauwen.

Excursie naar de Biberbunker Oostvoorne

6 september gingen we weer op pad met 13 man (inclusief Harry van der Meijden en Arie van den Bor).

Ons doel was een rondleiding door het Biberbunker complex. Het complex bestaat uit meerdere bunkers. Doch onze excursie betrof de Biberbunker zelf. De bunker is gebouwd tussen 1942 en 1943. Hij is alleen gebruikt voor de communicatie. Er stonden grote radarsystemen opgesteld.

luchtafweer

Twee gelijke types bunker stonden op Terschelling (de Tiger) en in  Zandvoort (de Zander). De code naam was Bertha. De voorletters van de bunkers werden bepaald door de plaats waar zij stonden: de Biber lag vlak bij Brielle. Zij waren verantwoordelijk voor de kustafscherming bij geallieerde luchtaanvallen. Om een indruk te geven: de muren zijn 3 meter dik en het dak 2 meter beton. We hadden twee gidsen: een voor de technische kant en de andere vertelde meer over het verzet en de oorlogshandelingen. Ook wees hij ons op de vele bulten met daarop een dennenboom. Eronder zitten bunkers. Na de oorlog was het goedkoper om er zand overheen te gooien met een dennenboom erop. Deze heeft geen penwortel maar de wortels vertakken zich veel meer. Er worden nog steeds bunkers uitgegraven. Ook tijdens de Koude Oorlog was hij bemand en had zodoende verbinding met onze bunker in Overvoorde. Een bijzonder verhaal is dat de Firma Hugo Boss de ontwerper was van de uniformen van het Duitse leger.

Bunker
Na ruim twee uur waren de meesten van ons verzadigd van alle verhalen. En was het tijd om af te sluiten bij het Wapen van Marion, bijzonder gelegen aan de rand van  natuurgebied Voorne´s Duin en tegelijk aan de rand van de Maasvlakte met haar industrie. Wat ook wel leuk is om te noemen is, dat als wij vertrekken voor onze fietstocht, Bep de Haan ons altijd uitzwaait. Zonder Bep en appeltaart lukt het niet. Staat Bep er niet, dan belt Gerard haar op en verschijnt ze alsnog op het balkon.

Kees Rog