Stadswandeling

De fietsclub krijgt een stadswandeling
o.l.v. een “Delftkenner”.

Dit spreekt voor zich
Dit spreekt voor zich
« 1 van 8 »

 

Op 20 juni fietsen 10 oudere en 1 jongere man (Ruben, de kleinzoon van Ruud van Dijk) richting Delft, waar verzameld wordt bij het gebouw van Sociëteit Standvastigheid aan de Phoenixstraat.
Daar staat de gids van vandaag al op ons te wachten, dhr. Wim van Leeuwen. Iemand die 15 jaar in de gemeenteraad van Delft heeft gezeten, waarvan 4 jaar als wethouder.
Wim blijkt buitengewoon veel af te weten van de geschiedenis van Delft, maar ook kent hij allerlei boeiende en interessante details over veel Delftse panden.
Hij is graag bereid de leden van de fietsclub mee te nemen op een stadswandeling door het oude centrum van Delft.
Door zijn aanstekelijke enthousiasme en zijn makkelijke manier van praten wordt het een zeer leerzame wandeling, die zeker de moeite waard is.
We horen veel achtergrondinformatie over de familie Vermeer, Antonie van Leeuwenhoek (die eigenlijk Antonie Philipszoon heette) en de beroemde architect Kuipers (van het stadhuis).
Ook bij de economische ontwikkeling van Delft wordt uitvoerig stilgestaan. Zo heeft Delft ooit ruim 200 (!!!!) bierbrouwerijen gekend, die gebruik maakten van het schone grachtenwater.
De opkomst van de lakenhandel (die het grachtenwater vervuilde) leidde tot een vermindering van het aantal brouwerijen. Men wist overigens het grachtenwater voor de brouwerijen schoon te houden door schotten te plaatsen aan het begin en einde van een gracht waar lakenhandels waren gevestigd, zodat het vuile water zich niet vermengde met het schone water in andere grachten.
Zoals bekend heeft Delft ook een innige band met de koninklijke familie.
Na ruim twee uur wordt de wandeling beëindigd en gaan de mannen weer fietsend terug naar Rijswijk, met een hoofd vol jaartallen en leuke feitjes.