Pastoraal bezoeker

Elkaar ontmoeten, kort en goed
Sinds half november breng ik bij een aantal gemeente-leden een pastoraal bezoek.
Dat doe ik maar voor een paar maanden: tot 1 maart om precies te zijn. Het is bedoeld om de vacaturetijd die met het vertrek van ds. Anne Marijke Spijkerboer is ontstaan, te overbruggen.
Hoe het werkt? Van de predikanten krijg ik de naam door van iemand die pastorale aandacht verdient. Ik zoek telefonisch contact en als bezoek gewenst is, maken we een afspraak. Ons gesprek is in principe eenmalig. Geeft iemand aan nog eens verder te willen praten, dan maak ik daar graag ruimte voor. Steeds breng ik de wijkpredikant op de hoogte van mijn bezoek, ook van een eventueel vervolgbezoek.

Een eenmalig gesprek… van mensen die elkaar nog helemaal niet kennen… heeft dat dan zin? Nou en of! Een eenmalig bezoek maakt het gesprek juist zo bijzonder. Het is alsof we geen tijd te verliezen hebben, en het gaat dus ook meteen ergens over! En daardoor is het ook altijd ‘goed’.
Soms sluiten we het bezoek af met een gebed; maar lang niet altijd en dan zeggen we gewoon ‘dankjewel’ voor wat we gedeeld hebben: aandacht en vertrouwen. En u mag van mij weten: als ik na een bezoekje weer op de fiets stap, bel ik altijd even drie keer met mijn fietsbel ‘naar boven’. En met een dankbaar hart zeg ik dan: “Lieve Heer, nu is zij/hij weer voor u…”

Ds. Kees G. Zwart, AmsterdamZwart - groot
tijdelijk pastoraal bezoeker
bereikbaar via de eigen
wijkpredikanten