Ouderen busreis

rondvaart 3
rondvaart 3
Aperture: 2.2Camera: SM-J320FNIso: 64Orientation: 1
« 1 van 8 »

Busreis voor ouderen op 24 mei 2017 naar Riga Ranch en Kagerplassen

Woensdag 24 mei, een mooie dag, niet te warm en niet te koud, vertrokken we met 90 personen naar Nieuwveen. Via een mooie route kwamen we bij de Riga Ranch aan. Natuurlijk begonnen we hier met koffie en gebak.

Daarna werd de groep in twee-en gesplitst voor de verschillende activiteiten: het melken van de paarden en het maken van bonbons.

Voordat we naar de stal gingen werd ons eerst het een en ander over het paarden melken verteld. Het voordeel van het melken van paarden is dat dit niet elke dag hoeft te gebeuren, zoals bij koeien, zodat je het weekend vrij hebt. Het lastige van paardenmelk is dat het niet zo goed te bewaren is en dat toepassingen, zoals kaas maken niet mogelijk is. Daarom is naar alternatieven gezocht en wordt de melk nu o.a. gebruikt in likeur. Daarnaast wordt het ook gebruikt in cosmetica en lichaamsverzorgingsproducten. De melk kan wel ingevroren worden, maar mag niet verhit worden en ook kan er melkpoeder van gemaakt worden.

In de stal waren een aantal merries met veulens en ook de hengst was aanwezig. Het bleek voor velen niet snel duidelijk wie de hengst was.

Het maken van bonbons begint met het smelten van kleine stukjes chocola. En voor ons begon dat met het proeven van deze kleine stukjes chocola. Daarna wordt de chocolade terug gekoeld, zodat kristallen ontstaan. Deze chocola wordt in bonbonsvormen gedaan en zodra de chocola gestold is, ontstaat hieruit een bakje. Dat heeft de vorm van de bonbon, maar dan ondersteboven. Dit bakje wordt gevuld met de vloeistof, bijvoorbeeld likeur. Hierna wordt het bakje afgedekt met een laagje gesmolten chocolade. Wanneer deze laag ook gestold is, is de bonbon klaar.

En uiteraard mochten we ook het eindresultaat proeven.

Tot slot kregen we nog een glaasje paardenlikeur en paardenmelk.

Vervolgens gingen we op weg naar Buitenkaag, waar voor ons een uitgebreide koffietafel klaar stond.

Daarvandaan wandelden we naar buiten om aan boord van de rondvaartboot te stappen. Gedurende anderhalf uur maakten we een rondvaart over de Kagerplassen, dankzij het mooie weer konden we genieten van de omgeving, een drankje en natuurlijk de zon.

Rond zes uur waren we weer terug in Rijswijk en konden terug kijken op een mooie dag.