PaasChallenge

PaasChallenge 2019
Op 20 april om 09.04 uur kregen de deelnemers van de PaasChallenge het volgende bericht binnen: XXI.XLV N52 03.358 E004 20.056. Jullie zullen mij daar dan vinden tot dan. Het gepuzzel kan beginnen! Om 21.40 uur is nog niemand te bekennen op het aangegeven coördinaat, achter de Oude Kerk. Daar zit je dan te wachten op de eerste jongeren. Je had al via whatsapp gevraagd of iedereen het puzzeltje heeft kunnen kraken. Niet veel later komen de eerste deelnemers aanfietsen en om 21.45 uur is iedereen aanwezig. Alle deelnemers krijgen een brief, met de opmerking dat zij deze brief niet eerder dan 22.00 uur mogen openen.
IMG-20190421-WA0001Eindelijk om 22.00 uur mogen de brieven worden geopend en de PaasChallenge 2019 is gestart. Al snel wordt het duidelijk dat wij ergens heen moeten. Zowel de deelnemers als sommige spelbegeleiders moeten nog wat onwennig zoeken naar het juiste coördinaat. Op het gevonden coördinaat moet de eerste puzzel gelegd en opgelost worden. Daaruit blijkt dat er gezocht moet worden naar twee mannen met een kruik, bij de stadsgrenzen van Jeruzalem. Na een aanwijzing over welk deel van de wijk, gaan de deelnemers op pad. Na wat nadenken en goed luisteren wist iemand dat ze bij Huibert moesten zijn. Maar ja, op welk huisnummer woont hij toch? Uiteindelijk worden de twee mannen met de kruik op het raam gespot, maar zomaar aanbellen of kloppen blijkt wel erg spannend. Toch gaan de deelnemers het huis binnen. Daar zit Eveline op hen te wachten om gezamenlijk het avondmaal te nuttigen. Later (na de paaswake) sluiten Huibert en Michiel ook nog aan, terwijl de deelnemers een puzzel aan het oplossen zijn. Dit lukt helaas niet binnen de tijd en het eerste strafpunt is binnen. Gelukkig gaat de tweede opdracht een stuk beter en aan het eind krijgen ze weer een nieuwe locatie: 240 graden en 851 meter.
Bij de Naald is het toch best wel donker en spannend om daar zo maar even het bos in te fietsen om te kijken of de twee spelleiders, Ilona en Maria, daar aanwezig zijn. En wij weten niet wat ons te wachten staat! Er moeten weer enkele puzzels en opdrachten uitgevoerd worden. Deze worden ruim op tijd opgelost en we krijgen het volgende coördinaat: 31U 590107 5766268. Maar de deelnemers worden ook gewaarschuwd, dat de Romeinse politie (Geoffrey) hen op de hielen zit. Dus de vraag is nu hoe ze hem moeten ontwijken en waar hij hen staat op te wachten! Ze kiezen …. en hopen dat de Romeinse politie hen niet te pakken krijgt. De deelnemers zijn net een brug over gefietst en slaan af naar de Nieuwe Kerk en opeens komt er iemand joelend aanfietsen. Ja hoor, Geoffrey heeft de deelnemers gespot en …. GEPAKT!! Balen, dat is het tweede strafpunt van de avond!
Bij de Nieuwe Kerk worden er een spel en een aantal puzzels gedaan. Daarnaast wordt er wat gegeten en wat gedronken, voordat we om 02.00 uur hier weggaan. Buiten geven we de spelleiders eerst wat tijd om naar het volgende punt te fietsen, en als dan het volgende coördinaat gegeven wordt, valt het kwartje vrij snel: 81419, 448709.  Maar ook nu moeten de deelnemers oppassen voor de Romeinse politie. Het gemopper is al daar, want dit betekent dat de deelnemers niet rustig naar het “paleis” kunnen fietsen, terwijl sommigen de vermoeidheid al beginnen te voelen. Gelukkig komen de deelnemers zonder extra strafpunten aan bij het aangegeven coördinaat.
Hier staat er een tikspel van een uur op hen te wachten! De Romeinse politie probeert hen te belemmeren dat zij muntstukken in veiligheid naar het paleis kunnen brengen. Om het nog spannender maken, staat het paleis op een eiland. Dus er kunnen helaas ook natte voeten worden gehaald. Maar de Romeinse politie was  niet bij machte om de volgelingen van Jezus een halt toe te roepen en na en half uur was het spel al ten einde en konden ze met de gevonden muntstukken een puzzel oplossen.
Even een tussenstop, waar wij even op adem kunnen komen en wat kunnen drinken. Hier krijgen we een envelop met een brief van Jezus erin, waarin Jezus iedereen vraagt een brief te schrijven aan hem. Het wordt stil en iedereen begint met schrijven bij het vuur. Daarna worden de brieven ingeleverd in een gesloten envelop bij Geoffrey. Niemand krijgt te weten wat er in de brieven staat geschreven. Nieuwsgierig wordt er wel gevraagd wat er met de brieven gedaan wordt. Helemaal niets! Maar jullie zullen de brieven binnenkort weer terugkrijgen voor de laatste opdracht van de PaasChallenge. Na het schrijven hebben wij even tijd om bij te praten en te ontspannen, want we hoeven nog maar één puzzel op te lossen. Alleen het lukt de deelnemers niet om de laatste puzzel (op de achterkant van de gekregen strafpunten) op te lossen. Ze hebben hulp nodig en als zij daarom vragen krijgen ze de andere strafpunten die ze nog niet hadden gekregen omdat ze de overige puzzels steeds binnen de tijd hadden opgelost, maar nu kunnen zij toch nog deze PaasChallenge tot een goed eind brengen: “Winnen, door te verliezen!”

“Je durft te verliezen. Zowel het spel als jezelf. Als je alles goed had gedaan en nooit fouten had durven maken, had je deze wijze les van Jezus niet geleerd. Verliezen doet pijn, maar soms heb je juist de strafpunten nodig om je verder te brengen in je leven.”

Voor de zonsopgang gingen wij naar de laatste plaats van de PaasChallenge, Golgota: N 52 02.133 E 004 20.481, waar wij een paasontbijt ontvingen. Na de zonsopkomst en het ontbijt ging iedereen snel naar huis en zijn bed in.
Graag wil ik de jeugdkerkleiding bedanken voor de ondersteuning en deelname aan deze bijzondere nacht. Huibert bedankt voor het openstellen van je woonkamer en je gastvrijheid. Natuurlijk hadden wij dit niet kunnen organiseren, zonder de deelname van de jongeren. Hartstikke bedankt voor jullie deelname, inzet en soms geduld. En ook van de jongvolwassenen van Geloven 3.0, die de jongeren begeleidden de hele nacht!

Geoffrey Vijverberg