Hart om te delen

thumbnail_image0
Hart om te delen – Valentijnstaart (red velvet)

14 februari

Liefde en oorlog gaan niet samen. Als een soldaat eenmaal gevallen is voor de liefde, dan krijgt hij andere prioriteiten. Dat wisten de Romeinse keizers al generaties lang. Daarom mochten soldaten in het Romeinse leger niet getrouwd zijn. Het zou hen maar afleiden van hun plicht voor het vaderland. Maar liefde laat zich niet inperken door wetten en regels. Ook soldaten worden verliefd. Eens wilde een soldaat heel graag trouwen en hij sprak met Valentinus over zijn liefde. Valentinus, een christen in het Romeinse leger, had een groot geloof in de liefde van God en kreeg medelijden met de soldaat en zijn meisje. Hij trouwde in het geheim de soldaat en zijn geliefde. Steeds meer jonge mannen kwamen bij hem met hun geliefden. En Valentinus sloot hun huwelijken hoewel hij wist dat het illegaal was. Zijn roem trok de aandacht van de keizer. Deze liet hem roepen. “Wat heeft jou ertoe aangezet om mijn wetten te negeren?” “Het is een gebod van God zelf dat wij elkaar liefhebben, want de liefde komt van God”, antwoordde Valentinus. “Dat staat hoger dan de geboden van de keizer.” “Welke God is dat, die jij hoger acht dan mijn wetten?” vroeg de keizer. “De God van Jezus Christus”, antwoordde Valentinus. “De God die liefde is. Als wij elkaar liefhebben als onze broeders en zusters, woont God in ons”. “Jij idioot!” zei de keizer. “Een leger moet vechten. Als soldaten overal maar broeders zien en geen haat meer voelen voor de vijand, kan ik ze niet meer gebruiken. Zo word ik machteloos. De dood voor jou!” Valentinus werd ter dood gebracht op 14 februari 269 of 270.

Valentijn is dus niet alleen een dag voor geliefden, maar het gaat ook om naastenliefde. De bijbel staat bol van de verhalen over hoe we van de ander kunnen houden. Paulus heeft het er over, hoe wij als christenen elkaar moeten liefhebben en opbouwen. En Jezus zelf ook gaf liefde voor God en liefde voor onze medemens mee.

Terwijl de taart staat te bakken in de oven, is het misschien wel leuk om na te denken: Wie kan er wel wat liefde gebruiken? Wie voelt zich onzichtbaar in mijn omgeving? Misschien is dat dan degene die je een stukje van je taart kan brengen. Geef ze een stukje van je hart.

INGREDIËNTEN VOOR DE CAKE
375 gram zelfrijzend bakmeel
180 gram zachte boter
300 gram witte basterdsuiker
2 grote eieren
merg van 1 vanillestokje
3 eetlepels cacao
mespuntje zout
250 ml karnemelk
(evt. rood kleurstofpoeder)
1,5 eetlepel appelazijn
2 theelepels baksoda

INGREDIËNTEN VOOR DE BOVENKANT
250 gram roomkaas
100 gram boter
250 gram gezeefde poedersuiker

2 hartvormige bakblikken (of verdeel het beslag in tweeën en bak tweemaal)
van ca. 24 cm doorsnee.
(Geen bakblik in de vorm van een hart? Bak je cake in een ronde vorm en snijd twee rondingen af. Voeg deze bovenaan weer toe.)

lekker
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet het bakblik (of bakblikken) in met boter en bloem.
Klop de boter, basterdsuiker en vanille in een kom tot een luchtige massa. Voeg één voor één de eieren toe.
Meng het gezeefde zelfrijzend bakmeel, cacaopoeder en zout in een andere kom.
Voeg in gedeelten bakmeelmengsel en karnemelk bij het botersuikermengsel en roer het met de mixer tot een mooi beslag.
Als je met twee bakblikken bakt: verdeel nu het beslag in twee even grote porties.
Meng in een schaaltje de helft van de azijn en 1 theelepel baksoda.
Giet dit zodra het begint te schuimen bij het beslag. Roer dit snel door. Giet het beslag in het bakblik en bak de cake 25 minuten
Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Laat de cake 10 minuten afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.
Was de cakevorm af en vet deze opnieuw in. Voeg de rest van de azijn en de baksoda aan de andere helft van het beslag toe en bak op dezelfde wijze.
Roer de boter met poedersuiker romig. Roer de roomkaas erdoor. Snijd de bovenkant van één cake vlak af. Bewaar het kruim eventueel voor de versiering. Smeer een dikke laag creme op de cake en leg de tweede cake hierop. Besmeer de bovenkant en zijkanten ook met creme.
Versier de taart met fijngemaakt cakekruim of naar eigen fantasie.
De taart 1 uur laten opstijven in de koelkast.

(Afkomstig uit: Zalig gebakken, Marian Geurtsen)