Diaconaal werker

You never walk alone, schalt door de radio als ik u schrijf, normaal luister ik geen radio, maar dit werd vooraf aangekondigd, alle radiozenders in Nederland en ook in Europa draaien om vrijdag 20 maart om 8.45 uur ‘You never walk alone’.
Als bemoediging in deze bijzondere tijd van isolement, van thuis zijn, van elkaar op afstand houden, elkaar mijden.

En dan klinkt dit lied als bemoediging…. You never walk alone.
Afgelopen woensdag 18 maart, hebben kerkklokken van hoop en troost geklonken en veel kerken zullen dat de komende woensdagen ook nog doen.
Eigenlijk vanuit dezelfde intentie, luister, je gaat niet alleen, we denken aan elkaar, we bidden voor elkaar.

We bidden voor: allen die angstig zijn voor de ziekte, allen in de gezondheidszorg en voedselvoorziening, voor alle bestuurders en beveiligers. Ook voor allen die nu op zichzelf zijn teruggeworpen, omdat het hele dagritme verstoord is. Voor mensen die met pijn in hun hart hun bedrijf, winkel of restaurant moesten sluiten. Met alle financiele vragen erbij, hoe gaat dit aflopen. Kinderen thuis, pappa’s en mamma’s thuis aan het werk. Niet meer op bezoek bij opa en oma.

Teleurstellende berichten komen voorbij van gecancelde bruiloften en feestjes.
Sobere afscheidsdiensten vinden plaats van geliefden…. , de run op wc papier en paracetamol, hoe kan het allemaal, kun je je afvragen.

Ja, we zijn in een onwerkelijke situatie beland. Het is de tijd van vragen, het is de tijd van stilvallen, het is de tijd van bij de dag leren leven, en loslaten van vanzelfsprekendheden, althans voor mij.

In de stilte komen andere dingen sterk naar voren, creativiteit, we vinden manieren om toch in contact te blijven, mensen bieden zich aan om iets voor de ander te betekenen. Er worden tekeningen in de bus gedaan met boodschapje: als u iets nodig heeft, bel ons gerust. Elke nood kent ook zijn deugd. Tegelijk daar waar liefde en zorg is daar is God.

Van de week sprak ik iemand en die vertelde hoe de bemoediging die elke week klinkt, het houvast was, te midden van alle vragen die leven, zonder antwoorden.
Ik geef u mijn versie, die ik altijd gebruik: De Hulp is in de naam van de Heer, de naam die betekent: ‘Ik ben en zal er zijn’. Zijn trouw is ons de grond onder de voeten en zijn liefde het dak boven ons hoofd’. Dat u dat mag ervaren in deze indrukwekkende tijd. Dat we niet alleen zijn en alleen gaan en dat het donker niet overwint.

Laten we uit die Hoop en uit die verbondenheid met elkaar als leden van een lichaam,  middelen zoeken om elkaar vast te houden, door een belletje, door een kaartje en door gebed.
Gebed heeft/geeft kracht.
De gemeenschap van Taizé, zendt elke avond om 20.30 uur hun gebed uit via livestream en 4000 mensen bidden zo samen vanuit de hele wereld, dat doe mij echt wat.

En ondertussen is het ook volop lente geworden, de narcissen en blauwe druifjes bloeien, de magnolia bloeit en andere bomen botten uit. Daar heb ik nu extra oog voor. Put ik hoop uit. Misschien kunt u delen wat u hoop geeft….. zo zijn we samen onderweg naar Pasen.

Diaconaal werker Therese van Kampen,
dinsdag en donderdag bereikbaar op telefoon 06 2212 4488.