Diaconaal werker

Gastgezin deze kerst ?
Ook dit jaar willen wij rond de kersttijd bewoners van het AZC een gezellige avond of middag bij mensen thuis aanbieden om samen te zijn en een maaltijd te eten.
Daarvoor zijn wij op zoek naar gastgezinnen die het leuk vinden om een of meerdere bewoners tijdens de kerst te ontvangen.
Hieronder het verhaal van een van onze gastgezinnen vorig jaar.

Kerstgourmet in drie talen
Afgelopen kerst gaven we gehoor aan de oproep om asielzoekers uit te nodigen aan onze kersttafel. Dat was best spannend, maar het werd een gezellige en bijzondere avond. Voor onze gasten en voor ons.
We zouden eerste kerstdag met z’n vieren zijn, onze jongvolwassen zonen, mijn man en ik. Dus besloten we in overleg om de lege stoelen aan te bieden, liefst aan jongemannen van dezelfde leeftijd als onze jongens. Via de Samenlopers kregen we naam en nummer van Awet uit Eritrea. We stuurden een appje en spraken af om hem op te halen bij zijn kamer in Delft.
Awet bleek niet alleen. Hij had twee neven op bezoek, die in Duitsland asiel hadden gekregen. Het kostte wat overredingskracht, maar toen we ze vertelden dat we best wat Duits spraken, dat ze écht welkom waren, stapten ze gedrieën bij ons in de auto.
Thuis stond de gourmet klaar. Het was gezellig aan tafel. We spraken Nederlands met Awet, Duits met de neven en onderling spraken de jongens Eritrees. Alles wat gezegd werd, werd zo drie keer vertaald. En omdat we elkaar niet altijd begrepen, moest er ook veel herhaald worden. Er werd veel gelachen.
We vroegen naar elkaars gewoonten. In Eritrea is gourmet ondenkbaar. Ze zijn gewend dat moeder een grote pan eten klaarmaakt waar ze dan gezamenlijk uit eten. Bij ons moesten ze niet alleen elk van hun eigen bord eten, ze moesten het eten ook zelf klaarmaken! Ze deden echt hun uiterste best, maar leken niet helemaal te snappen wat ze aanmoesten met al die verschillende bakjes, stukjes vlees en vis en sausjes. En ze waren te beleefd om het toe te geven. Gelukkig zagen ze er de humor wel van in. Onderling hadden ze af en toe ook een hoop lol.
Was het dan alleen maar leuk en gezellig? Nee, het was ook schrijnend. Het raakte ons hoe de jongens stilvielen toen hun moeders ter sprake kwamen. We schrokken toen we begrepen dat dit drie van de vele jongens waren die hun leven hadden gewaagd op een boot voor de oversteek naar Europa. Het ontroerde ons toen we merkten dat onze jongens niet wilden uitweiden over hun leven en hun studie, omdat ze beseften hoe rijk ze gezegend waren ten opzichte van deze leeftijdsgenoten. Het was een mooie en leerzame avond.
Om een uur of 10 brachten we de jongens thuis. De volgende dag appte ik Awet wat foto’s van onze avond samen. Dankjewel voor de gezelligheid, typte ik erbij. Ik kreeg direct antwoord: “Nee! Ons dankjewel voor jullie!”

Wilt u ook een gastgezin deze kerst? U kunt zich hiervoor opgeven door een mailtje te sturen naar jkmostert@gmail.com.
Geeft u daarbij duidelijk aan hoeveel personen u op bezoek zou willen hebben.
Houd daarbij rekening dat u uw gasten zelf op moet halen bij het AZC.
Voor meer informatie, vragen of uw opgave kunt u contact opnemen met Elly Mostert.  ( jkmostert@gmail.com )