Busreis voor ouderen

Busreis voor ouderen op 1 mei 2019 naar Texel
Woensdag 1 mei, een bewolkte dag, maar gelukkig niet te koud, vertrokken we met 115 personen naar Texel. In Haarlemmerliede hadden we een tussenstop bij restaurant De Zoete Inval, waar koffie en gebak voor ons klaar stond.
foto1_De Zoete InvalDaarna ging de tocht verder naar Den Helder. Veel mensen denken bij bloembollenvelden vooral aan Lisse. Lisse is echter al lang niet meer het centrum van de bloembollen-
kweek, de meeste kwekers zitten in de kop van Noord-Holland. Onderweg naar Den Helder konden wij dan ook genieten van bloembollenvelden in alle kleuren.
Bij de haven in Den Helder wachtte ons een kleine (of grote?) teleurstelling: onze groep werd in tweeën gesplitst. Bus 1 kon nog wel mee met de boot en bus 2 was gedwongen om nog een uur te wachten. De lunch in hotel De Pelikaan in De Koog werd daarom ook in twee groepen gedaan.
foto3_Lammetjes.v1Daarna volgde een rondrit over het eiland, waarbij een gids ons vertelde over bezienswaardigheden op het eiland. Het meest bekend van Texel zijn de schapen en in deze periode de lammetjes. De lammetjes, die minimaal 100 dagen in de Texelse weide lopen, worden vooral gehouden voor het vlees.
foto4_GeorgischeBegraafplaats.v3Ook kwamen we langs de Georgische begraafplaats Loladze op de Hoge Berg, waar Georgische militairen begraven liggen. Hoewel Duitsland zich op 5 mei al onvoorwaardelijk had overgegeven, duurde de oorlog op Texel nog tot 20 mei door de “Georgische Opstand”. De militairen, veelal door Duitsers krijgsgevangen genomen Sovjet-soldaten die in dienst van de Wehrmacht waren getreden, kwamen in opstand tegen de Duitsers om zich alsnog te rehabiliteren. Bij de opstand kwamen 565 Georgiërs, 120 Texelaars en ongeveer 800 Duitsers om het leven. Op 20 mei werd Texel door het Canadese leger bevrijd.
Kenmerkend voor Texel zijn de zogenaamde tuunwallen. Dat zijn walletjes die uit plaggen zijn opgebouwd. Deze tuunwallen vormen samen met de glooiingen van het gebied rond de Hoge Berg het landschapsreservaat De Hoge Berg.
Via de Ruyterstraat in Oudeschild, een kilometer lange straat met oude geveltjes, waar onze gids woonde, reden we naar de haven van Oudeschild. Dit is de enige bruikbare waddenhaven van Texel en het is de thuishaven van de Texelse vissersvloot. Vroeger meerden ook de boten vanuit Den Helder hier aan.
foto6_havenOudeschildNa deze interessante tocht op Texel gingen we weer met de boot mee, en gelukkig konden nu beide bussen mee. Na een korte stop bij ons restaurant De Zoete Inval kwamen we moe en tevreden rond 20.30 uur weer aan in Rijswijk.
Nelet Kuipers